Jag har fått några e-mail angående vilken utrustning som jag använder. Jag orkar inte skriva upp exakt vad jag har med mig men här tar jag upp lite av sakerna i min packning. Jag kommer att lägga ut mer utrustning efter hand när jag känner och har tid. Det kommer inte att bli någon packningslista för vad som behövs för en cykelresa utan mer ett urval av vad jag har med mig. Vill ni ha en bra packningslista så är det bättre om ni kollar in www.stormkorp.se eller www.cykelturist.com

Cykel

Grunden till cykeln är en amerikansk mountainbike från Kona av modellen Lava Dome. Det som fortfarande är  original är ramen, styret och sadeln, resten är utbytt, ofta flera gånger. Pakethållarna är av lågbudget som jag fick gratis i Marocko. Dessa är sedan förstärkta genom ett samarbete mellan svetsare i Marocko, Mauritanien och Mali. Frampakethållaren har 5 fästpunkter och den där bak har 7 olika. Detta gör att de blir stabilare och klarar tyngre last och det lär behövas för jag kommer att lasta på 40 liter vatten när jag kommer längre norrut. Hjulen har jag byggt själv. Jag använder Deore XT nav bak med 36 ekerhål och fram använder jag Deore LX med 36 hål. Varför jag valde en svagare modell fram beror på att jag inte lyckades skaffa ett Deore XT framnav med 36 hål utan bara med 32. Ekrarna jag använder är Swiss DT ekrar av stål som är tåliga. Fäljarna är "Ultrastrong LMF" från Planet X och däcken jag använder är "Evolution, Marathon XR" från Schalbe. Dessa lär vara punkteringssäkra, med det stämmer inte i Afrika. Jag får punkteringar regelbundet men däcken håller betydligt bättre än andra modeller jag har testat tidigare. Slangarna till däcken är av olika märken och jag brukar inte bry mig vilket märke jag använder.   Växelsystemet är till största delen Shimanos Deore XT men kugghjul, kedja och dylikt är av okänt märke. Cykelväskorna jag använder är World Tramp II och World Cycle II från Vaude och dessa har varit med mig de sista 25 000 km och lär hålla i alla fall 10 000 km till. Jag har även en väska fäst på styret och det är Komet II från Vaude men detta är en stor flopp från Vaude. De har lyckats skapa en icke vattentät väska som öppnas vid stark vind, för knäppningen håller inte. Plastfickan på överdelen, för att förvara kartor, är inte vattentät och blir gul snabbt av solen. Enda som håller bra kvalitet är fästet som är lätt att öppna och håller bra Cykeldatorn jag använder är Sigma Sport 500 och det är en enkel modell som visar total distans, dags distans och tid för dagsdistansen. Den har även en vanligt klocka som jag inte har orkat ställe in. Denna modell räcker fullständigt och var den bästa modell jag kunde finna i Vologda i Ryssland. 

Tält och sovutrustning Tältet jag använder är Taurus II från Vaude och jag är helt nöjd med det. Börjar för all del bli slitet efter drygt ett års användande. Golvet läcker ordentligt sedan termiter har gnagt många hål men jag försöker undvika område där det regnar.  Har ingen sovsäck med mig utan jag använder ett sovsäckslakan av silke från Vaude.

Kök

Som kök använder jag MSR  XGK Expedition som är det mest driftsäkra kök jag har testat. Men med dålig bensin, tillsammans med sand, så blir det även problem med detta kök.

Kastrullsettet jag använder är från BILTEMA och jag har plockat det från deras spritkök. Fungerar helt utmärkt och är betydligt billigare än de mer kända märkena. Vet för all del inte om själva spritköket fungerar, för det har jag inte testat.

 Det enda matbestick jag har med mig är en sked av engelskt ursprung.

Har även en plastkåsa som går att fälla ihop så att den tar mindre plats. Det brukar gå att imponera på lokalbefolkning men inte i Västafrika för här ska man dricka ur riktiga glas även ute i öknen.

Kläder

Jag brukar cykla i sandaler och för tillfället har jag ett par blå av märket Ransford av kinesiskt ursprung. Brukar inte hålla så länge men går att hitta nya överallt och kostar runt 5 kr.