Hej 

Sinceri 21 aug 2010

Förra inlägget skrev jag när jag var i Ryssland för 6 veckor sedan. Jag lämnade Ryssland dagen efter jag skrev inlägget och korsade gränsen till Ukraina. I Ukraina tog jag mig söderut mot Svarta Havet även om jag hade först hade tänkt hålla en rak västlig riktning. Väl nere vid Svarta Havet var det bara att svänga höger för att komma västerut mot Odessa och från Odessa blev det till Moldavien där jag är nu.

Under min sista natt i Ryssland blev det inte mycket sömn. Det tog lång tid att uppdatera hemsidan med ett nytt inlägg och få alla länkar rätt. När det väl var klart var det redan för sent att leta upp en bra tältplats och jag tyckte även att jag var för nära gränsen för att tälta. Jag har en del erfarenhet av att tälta i närheten av gränsen i Ryssland och det slutar oftast med att jag vaknar mitt i natten av att militärer lyser på mitt tält med starka lampor och att jag blir uppmanad att lämna tältet direkt. Några gånger har det slutat med att jag har blivit tvungen att flytta tältet men oftast räcker det med att visa sitt pass och säga att man är en svensk cyklist. Är man närmare än 30 km från en gräns i Ryssland så ska man inte tälta. Sista natten i Ryssland var jag närmare än så. Det kändes betydligt bättre att sitta upp hela natten och dricka öl tills solen kom tillbaks.

Följande morgon var det bara att trampa de sista milen fram till gränsen och passera kontrollerna. Jag var glad över att jag cyklade och inte körde bil för jag slapp bilkön som började mer än en mil innan gränsen. Det kändes lite som om alla ryssar i Moskva som äger en bil hade tänkt åka till Svarta Havet för att bada. De flesta bilarna i kön var fullpackade med badgrejer och fiskeutrustning och efter att ha tittat på nummerskyltarna kunde jag även dra slutsatsen att de flesta även var från Moskva.

Jag var ganska trött när jag väl var framme vid gränskontrollen och kände mig inte helt nykter men det gick bra ändå. Vid den ryska gränskontrollen blev jag tillfrågad varför jag inte hade gjort någon registrering i Ryssland som man ska göra enligt gällande regler. Jag svarade ungefär som det var. Jag har tältat i Ryssland och av den anledningen har jag inte bott på någon speciell adress och därför har jag inte kunnat göra en registrering av en adress. Den mer rätta anledningen var att jag egentligen inte orkade leta upp rätt person att muta för att då den stämpel jag hade behövt för att registrera mig på en adress i Ryssland. Jag hade även behövt bo på hotell för att få en adress. Det kändes som för mycket jobb för att få en stämpel som egentligen inte behövs. Det blev inte mer frågor om registreringen efter jag hade sagt att jag hade bott i tält i landet.

Den ukrainska gränskontrollen gick även snabbt och det största problemet var att ge dem en adress där jag skulle bo under tiden jag besöker landet. Hur har de egentligt tänkt när man kräver att man ska uppge vart man ska bo för att komma in i landet. Funkar kanske om man ska besöka någon men inte om man ska resa runt. Jag uppgav att jag skulle bo på Hotel Kiev i huvudstaden och det är ett av de bästa hotellen i Ukraina. Om man uppger ett välkänt hotell behöver man inte uppge någon gatuadress. De trodde antagligen inte på mig men de fick något att skriva i sitt formulär på datorn.


     Jag och Sergey i Kharkov

Några mil söder om gränsen träffade jag två lokala cyklister varav en hette Sergey som bjöd hem mig till sig. Sergey bodde i Kharkov som är den första stora stad man passera efter gränsen och han ägde en del lägenheter i staden så han var snäll och lånade ut en till mig. Jag stannade i Kharkov några nätter och vilade upp mig innan jag fortsatte mot Poltava där jag hade bestämt träff med en cyklist från Sverige.

 På kvällen dagen efter jag lämnade Kharkov var jag framme i Poltava och det kändes knappt lönt att leta upp en vettig plats att bo på utan det var bättre att ta sig direkt till tågstationen dit Hanna skulle komma med sin cykel med nattåget. Hon kom som det var planerat och det tog inte många minuter för att fixa hennes cykel så att vi kunde fortsätta till en biltvätt där jag hade lämnat min cykel.

Vi lämnade Poltava när det började ljusna för att cykla ut till platsen där härslaget mellan Karl XII och Peter I av Ryssland hade utspelats 300 år tidigare. Väl framme var det bara att leta upp en bra plats att slå upp tälten på och försöka får några timmars sömn innan det blev för varmt. Några timmar senare var det för varmt för att vara i tälten så det kändes som en bra idé att fortsätta men först blev det ett stopp vid det museum som förklarade mer om härslaget mellan Ryssland och Sverige. Jag har varit vid samma museum sex år tidigare och det var sig likt. Den största skillnaden var hur man framställde de ryska och de svenska soldaterna. Sex år tidigare handlade det bara om hur duktiga de ryska soldaterna hade varit och hur kassa de svenska var.   Nu framställdes de svenska soldaterna i ett bättre sken samtidigt som de ryskas hjältestatus hade minskats. Även om slaget hade varit mellan en svensk här och en rysk så påverkade utgången av slaget väldigt mycket Ukrainas framtid. Att Karl XII förlorade medförde även att Ukraina förlorade sin sista självständighet och hamnade under kontroll från Moskva i nästan 300 år. Detta var något som inte togs upp på museet sex år tidigare men som nämndes nu.


     Minnesmärke efter slaget vid Poltava

Efter att ha gjort besöket på museet var det bara att cykla tillbaka till Poltava och leta upp en cykelaffär för att skaffa lite nya delar till min cykel. Jag hade redan letat upp affären kvällen innan men då hade den varit stängd. Det blev ett kort besök innan vi fortsatte söderut mot Svarta Havet.

Det kändes lite ovant att cykla med någon annan och det är flera år sedan sist men det gick betydligt bättre än jag hade tänkt mig. Vi valde mindre vägar söderut och hade inte riktigt någon bestämd färdrutt utan det blev lite att leta efter de bra vägarna utan trafik som leder söderut. Vi passerade städerna Kremenchyt och Krivoj Rog innan vi var framme vid Krim drygt en vecka efter vi lämnade Poltava.


     Jag tar en paus

Det blev inte mycket till ett besök på Krimhalvön utan det var mest att passera länsgränsen, resa tälten och sedan lämna Krim följande morgon. Vi följde Svarta Havskusten till Odessa och från Krim är de ungefär 30 mil och cyklingen gick enkelt. Vi passerade hundratals med försäljare längs vägen och de flesta sålde vattenmeloner eller honungsmeloner. Jag tyckte att det blev väl mycket melon vid vissa tillfällen. Även om vi åt meloner hela tiden märkte det inte på antalet meloner som var nerpackade i mina cykelväskor. Varje gång vi lyckades äta upp en melon så fick vi två nya. Det var flest melonförsäljare mellan Krim och Kherson och vad jag har fått höra senare är det är där man odlar de bästa melonerna i Ukraina. Det kan nog stämma men det blir lätt för mycket melon.

Vi kom fram till Odessa några dagar efter vi lämnade Krim och det var i utkanten av staden vi gjorde det första doppet i Svarta Havet. Tidigare hade vi bara sett havet på avstånd och hade inte lyckats ta oss ner till det. För min del gjorde det inte så mycket att vi inte hade stannat för att bada men Hanna ville väldigt gärna bada i havet och det blev så till sist. Vi slog även upp tälten i närheten av badplatsen och följande morgon cyklade vi in till centrum för att göra det som behövdes för att kunna åka tillbaka till Sverige. Hanna behövde en låda för sin cykel och jag behövde en plats där jag kunde lämna min cykel i två veckor. Min löste båda problemen i en av cykelaffärerna i staden.


     Badande kor i Ukraina

Från Odessa blev det tåg till Kiev och därifrån var det tänkt att bli flyg till Köpenhamn med en mellanlandning i Amsterdam. Det var något problem med vårt flyg från Kiev så vi blev två timmar försenade till Amsterdam och missade nästa flyg och fick stanna där över natten. Vi kom fram till Köpenhamn en dag efter planerad ankomst och missade även bagaget som inte kom förrän några dagar senare.

Jag stannade i knappt två veckor för att göra en del jobb och det var kul att se den svenska sommaren igen. Jag har inte varit i Sverige under sommaren sedan 2005 så det var kul att få se det igen och se hur grönt allt var. Nackdelen med den svenska sommaren är regnet och att det är kallt så det kändes även skönt att flyga tillbaka till Ukraina två veckor senare.

Väl framme i Kiev igen var det bara att ta sig till tågstationen igen, få tag i en tågbiljett och ta tåget ner till Odessa för att hämta ut cykeln igen. Jag hade lämnat cykeln i en cykelaffär och det var inga problem med den när jag kom tillbaka dit. Jag hängde på cykelväskorna igen och lämnade Odessa omgående och cyklad nordväst ut ur staden.

Dagen efter jag lämnade Odessa var jag framme vid gränsen till Moldavien eller rättare sagt till Transnistien som är en utbrytarrepublik i östra Moldavien. Transnistien har egen president, valuta, polis, millitär och sina egna gränskontroller så man får vara noga med att inte nämna att man ska till Moldavien när man lämnar Ukraina utan man ska till Transnistien. Jag hade gärna velat stanna ett tag i utbrytarrepubliken men jag lyckades bara få 10 timmar transitvisum så det var inte mycket mer att göra än att fortsätta. Det är sex mil genom Transnistien innan man kommer till det riktiga Moldavien och även där finns det en gränsstation med passkontroll. Jag passerade även den gränsen och cyklade en bit in i Moldavien innan jag slog upp tältet på nytt

Nästa dag fortsatte jag mot Chisinau och var framme vid staden vid skymningen. Jag hade inte tänkt besöka staden utan hade tänkt cykla runt den men det blev inte riktigt så. Min karta över Moldavien är inte så bra och vägarna stämde inte riktigt så det blev att jag cykla mer eller mindre rakt genom staden istället för att ta ringvägen runt. Det var helmörkt när jag hade nästan passerat staden och det var precis det som jag hade velat undvika. Jag hade ingen större lust att stanna på hotell i staden och samtidigt ville jag inte cykla när det var mörkt men det kändes ändå bättre att cykla än att leta hotell. Min plan blev att försöka ta mig ut ur staden och slå upp tältet på första vettiga tältplats och sedan fortsätta nästa morgon. När jag var i de norra utkanterna av staden såg jag ett ungt par gående längs vägen med stora ryggsäckar och det kändes som om det var en vettig idé att fråga dem om vart man kunde sova. De hade samma problem som jag att hitta en vettig sovplats men tjejen viste vart man kunde tälta i närheten. Hon sa att det inte var långt till en park där det fanns bra ställen att slå upp ett tält och även att det inte brukar vara folk där på nätterna. Jag följde med dem till platsen och vi slog upp våra tält under några träd i parken och det kändes säkrare att tälta tre personer på samma plats än att tälta själv. Jag gillar inte riktigt att tälta i stadsparker men gör det ändå ibland.

Det hände ingen under natten och vi blev inte upptäckta förrän nästa morgon men då gjorde det inget för vi skulle ändå lämna tältplatsen. Det åt frukost tillsammans innan vi tog oss ut till vägen igen där vi hade följe en kortare sträcka. Tjejen, Masha gick åt ett håll tillbaka mot staden och jag och killen, Dennis fortsatte vidare norrut. Jag hade följe med honom tills han fick lift med en lastbil som kunde ta honom norrut. Därefter var jag själv igen och kunde fortsätta med min cykel mot Bailt.

Masha bodde längs vägen mot Bailt och dagen efter passerade jag hennes hus och stannade där. Jag har varit här två dagar och har mest tagit det lugnt och även fiskat i en damm i närheten.


    Dagens mat är fixad

Jag kommer att fortsätta vidare mot Bailt imorgon och kommer att vara i Rumänien i början av nästa vecka och sedan blir det vidare mot Sverige.

/Stellan