Hej

Yerevan 080218

Jag har inte skrivit på ett tag, detta är det första inlägget för i år. Jag är tillbaka i Armenien igen och snart börjar årets cykeltur på allvar. Det är egentligen inte en ny tur utan mer en fortsättning på fjorårets, då jag cyklade från Egypten till Armenien. Jag lämnade cykeln i Armenien i slutet av oktober och flög tillbaka till Sverige. Jag stannade i Sverige drygt tre månaders tid innan jag återvände till Armenien i slutet av januari.

Jag landade på Yerevans flygplats och tog mig in till huvudstaden där min cykel väntade på Envoy hostel När jag landade i Armenien var det minus 15 och jag undrade om det verkligen var det smartaste att börja cykelturen nu.

Under de senaste två veckorna har jag varit den mesta av tiden i Yerevan, förutom en kortare tur till norra Armenien där jag hälsade på en familj som jag träffade sist när jag var i landet. Jag stannade även en dag i Vanadzor där jag hade bestämt träff med en trädgårdsintresserad kille. Han odlade väldigt många tulpaner så jag fick en guidad tur genom han trädgård. Det var intressant att se hans odlingar, men jag måste erkänna att det hade varit bättre om det inte hade legat 30 cm snö överallt. För att uppskatta det ändå måste man ha ett stort trädgårdsintresse...

Förutom turer upp till norra Armenien har jag varit på en dagstur till Garni som ligger öster om Yerevan. Garni har ett över 2000 år gammalt tempel. Templet revs för 1800 år sedan men byggdes upp under 1900-talet. Idag är det ett av landets största turistmål. Har man inte sett tempel tidigare så kan det vara imponerande men efter Mellanöstern är det inte lika mäktigt. En del av stenarna är ursprungliga och en del är nya. Det känns som om man har använt samma byggteknik för att skapa templet som användes för att bygga Yerevans förorter. Kanske det stämmer för både templet och förorterna byggdes under Sovjets tid. Fördelen med templet är att det är vackert på avstånd men det är inte förorterna..

Förutom några kortare turer har jag spenderat den mesta tiden med att vänta på visum. Jag har ansökt om visum till Iran för två veckor sedan och varit på deras ambassad med jämna mellanrum sedan dess. Det började med att jag åkte till ambassaden och frågade om de kunde göra ett visum till mig. Svaret var naturligtvis ”Nej” och jag fick reda på att jag var tvungen att ha en inbjudan och att jag måste ordna det genom en resebyrå. Jag fick även reda på vilken resebyrå som jag skulle vända mig till i staden. Det finns bara en som gör inbjudningar.

Jag åkte direkt från ambassaden till resebyrån och enligt dem så skulle det inte vara några problem att ordna ett visum. Det skulle ta tre veckor och kosta 108 EURO och 60 cent. Jag hade tidigare frågat på ambassaden vad kostnaden var för ett visum och på ambassaden kostar det 60 euro och det är samma pris som i Tbilisi i Georgien. Jag kände inte för att betala 48 EURO 60 cent extra, så jag sa att jag skulle kolla upp lite mer innan jag bestämde mig.

Nästa morgon åkte jag tillbaka till Irans ambassad och undrade hur det exakt fungerar med visum. Jag sa som det var att jag inte vill betala 48 EURO 60 cent mer, bara för det ska gå genom en resebyrå. De sa att om jag var tvungen att göra det om jag ville ha visumet. Jag sa även att jag kunde fixa ett iranskt visum i Georgien, utan inbjudan, för 60 EURO och att det skulle bli billigare även om det tog några dagar extra. De höll med och sa att de skulle nog kunna ordna visum till mig istället. Jag fyllde i formulären som behövdes och åkte tillbaka till mitt hotell. De sa att jag skulle höra av mig om en vecka och då skulle de kanske veta mer angående om mitt visum.

En vecka senare senare ringde jag ambassaden och då visste de inget. Det blev inte mer än att ringa en gång om dagen och fråga hur det gick. 10 dagar efter jag fyllde i formulären fick jag reda på att de hade fått besked från Teheran och att jag skulle komma tillbaka dit. Detta var i fredags så jag åkte tillbaka till ambassad och visade upp mig och mitt pass. Jag fick en adress till en iransk bank som jag skulle betala på men den var naturligtvis stängd på grund av att det var fredag. Det var inte mer än att vänta till idag, måndag, och betala mina 60 EURO och åka tillbaka till ambassaden igen.

Väl där lämnade jag in mitt pass och kvittot på att jag hade betalat för visumet. Fick reda på att mitt visum skulle vara klart om någon timme så det blev ännu en tur till ambassaden innan jag kunde få mitt visum till slut.

De senaste dagarna i Yerevan har det varit stora demonstrationer pga. presidentvalet imorgon. Det känns som om alla nio kandidaterna har haft sin marsch genom staden och igår var det den största då nuvarande premiärministern hade sitt tal och efterföljande marsch. Idag har det varit lugnt, för tydligen är det inte tillåtet att ha valpropaganda dagen före ett val.

Jag har nästa packat all packning så jag kommer att lämna staden imorgon och fortsätta söderut mot gränsen till Iran och planerar att korsa gränsen om två veckor. Är det för mycket snö så kommer det att ta längre men  det vet jag inte förrän jag kommer längre söderut...

/Stellan